Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Τρόποι να ξεκολλήσουμε το αυτοκίνητο από την άμμο ή τη λάσπη




Τώρα που καλοκαίριασε οι περισσότεροι ίσως θέλουν να παρκάρουν όσο πιο κοντά στην παραλία άν όχι και δίπλα στην ομπρέλα τους, το αυτοκίνητό τους.
Η καλύτερη επιλογή για να κινηθούμε σε ανώμαλο (μαλακό ή λασπώδες) έδαφος, είναι η τετρακίνηση ή όχημα 4Χ4. Αν όμως δεν διαθέτουμε ένα τέτοιο όχημα και προσπαθήσουμε να κινηθούμε σε τέτοια εδάφη, τότε αν κολλήσουμε οι τρόποι διαφυγής είναι οι παρακάτω:
 

1.Αφαίρεση αέρα από τα ελαστικά. Αποτέλεσμα: πλάτυνση της επιφάνειας του ελαστικού ,πατάει και η πλαϊνή επιφάνεια των ελαστικών. Σημαντικό στο κοντινότερο βενζινάδικο να βάλουμε τη σωστή ποσότητα αέρα στα ελαστικά μας.










2.Τύπος ελαστικού. Είναι λάθος στην άμμο να έχουμε "τρακτεροτό" ελαστικό. Με λάστιχα δρόμου ή ακόμη και πιο σπόρ τύπου η δουλειά μας γίνεται καλύτερα.











3.
Το λεπτό βοτσαλάκι με άμμο είναι πολύ δύσκολη επιφάνεια για οποιοδήποτε όχημα.Βουλιάζει πολύ εύκολα ακόμη και το πόδι μας, οπότε καλό είναι να το αποφύγουμε.








4.Οσο γίνεται λιγότερες ή και καθόλου μανούβρες μέσα στην άμμο. Καλύτερα να έχουμε απο πρίν διαλέξει το σημείο και να πάμε το οχημά μας όσο πιο ευθεία γίνεται σε αυτό.


5.Να μην πατάμε φρένο όταν θέλουμε να σταματήσουμε το όχημα στην άμμο. Αφήνουμε το όχημα να σταματήσει αφήνοντας το πόδι απο το γκάζι. Με το φρένο κινδυνεύουμε να σκάψουμε την άμμο κάτω απο τα ελαστικά.


6.Όταν η άμμος δεν είναι συμπαγής βουλιάζουμε σωστά; Οπότε μπορούμε να βρέξουμε την άμμο μπροστά απο τα ελαστικά μας για να πάμε εμπρός ή πίσω απο τα ελαστικά για να κάνουμε όπισθεν επομένως θα βοηθήσει πολύ στην ώθηση του οχήματος.





7.Μεγάλη προσοχή! Αν κολλήσουμε στην άμμο δεν πατάμε γκάζι γιατί με αυτόν τον τρόπο σκάβουμε με τα λάστιχά μας το έδαφος και γίνεται πιό δύσκολη η έξοδος απο αυτό.Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε ομαλά (μια καλή λύση είναι να ξεκινήσουμε με 2η ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων και όχι 1η) και να κάνουμε ελαφρώς μπροστά - πίσω σα να κάνει κούνια το όχημα και κάθε φορά να προχωράμε λίγο περισσότερο απο την προηγούμενη εως ότου βγούμε απο την άμμο.


8.Μια καλή λύση είναι όταν φύγουμε από την άμμο να μην πατήσουμε στις ροδιές που είχαμε δημιουργήσει πρίν .Να επιλέξουμε δηλαδή κάποια άλλη διαδρομή απάτητη.
Μπορούμε επίσης να βάλουμε πέτρες μπροστά οι πίσω απο τους τροχούς ανάλογα με το πού θα κινηθούμε οι οποίες αν γίνεται να είναι ίσιες και όχι μυτερές ώστε να αποφύγουμε να σκίσουμε το ελαστικό μας.



9.Το μεγάλο κόλπο να κινούμαστε στην άμμο είναι να κινούμαστε με ταχύτητα πάνω απο 30 έως 50 χλμ/ω. Πάνω απο 30 για να έχουμε κάποια φόρα με το όχημα και να μην κολλήσουμε λόγω ώθησης και έως 50 άν γίνει κάτι στραβά να προλάβουμε να το ελέγξουμε.




10.Μπορούμε να δέσουμε σκοινί ή ιμάντες στους τροχούς που δίνουν κίνηση στο αυτοκίνητό μας (δυο εμπρός ή δυο πίσω.Σε περίπτωση τετρακίνησης 4Χ4 δεν θα χρειαστεί καθόλου δέσιμο, αλλά αν χρειαστεί επιλέγουμε 2 απο τους τέσσερις ή και τους τέσσερις τροχούς σε πολύ πολύ δύσκολες περιπτώσεις) περιμετρικά των ελαστικών και παιρνώντας μέσα απο τη ζάντα και γύρω απο το ελαστικό το σκοινί ή τον ιμάντα.






11.Μπορείς να βάλεις τα
πατάκια του αυτοκινήτου σου μπροστά ή πίσω ανάλογα πού θέλουμε να κινηθούμε και ανάλογα ποιοί είναι οι τροχοί κίνησης (εμπροσθοκίνητο ή πισωκίνητο), με κίνδυνο βέβαια να τα χαλάσουμε , αλλά τις περισσότερες φορές πετυχαίνει.







12.Αν το όχημα σας έχει βουλιάξει πολύ μέχρι το σασί του (το πάτωμα του αυτοκινήτου πάνω στο οποίο είναι στημένο όλο το όχημα και είναι το χαμηλότερο σημείο του), τότε είτε σκάβουμε ώστε να δημιουργήσουμε πιο χαμηλό έδαφος σε σχέση με το σασί μας, είτε κάποιο αυτοκίνητο μας τραβήξει αλλά αν ζοριστεί πολύ μπορεί να κόψει το σκοινί ή τον ιμάντα που έχει δεθεί το αυτοκίνητό μας με αποτέλεσμα να χτυπήσει εμάς (γι'αυτό απομακρυνόμαστε ) ή το ίδιο μας το αυτοκίνητο. Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίπτωση καλό θα είναι να καλέσουμε την οδική βοήθεια εφόσον μπορεί να φτάσει στο σημείο ή κάποια τοπική αρχή αν μπορεί με κάποιο ειδικό όχημα ή μηχάνημα να τραβήξει το όχημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου