Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ακρόμπαρο: Τι είναι και πότε το αλλάζουμε;


Τι είναι
Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο για το τιμόνι, το ακρόμπαρο είναι ο τελευταίος  σύνδεσμος της κρεμαγιέρας με την πλήμνη του κάθε τροχού. Είναι ένα μικρό τμήμα του συστήματος διεύθυνσης κατασκευασμένο από χάλυβα το οποίο καθορίζει την περιστροφή των τροχών. Κάθε εμπρόσθιος τροχός συνδέεται με ένα ακρόμπαρο.
Πότε τα αλλάζουμε
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος φθοράς για το ακρόμπαρο. Θα μπορούσαμε με επιφύλαξη να πούμε ότι αλλάζονται σε κάθε μεγάλο σέρβις (κάθε 90000χλμ), αλλά αυτό θα ήταν ψέμα. Τα ακρόμπαρα χρειάζονται αντικατάσταση όποτε αποκτήσουν «κενά» (συνήθως αυτό το καταλαβαίνουμε όταν ακούμε ένα θόρυβο ξερό στο εμπρόσθιο σύστημα στο στρίψιμο αλλά και σε μικρές ανωμαλίες του δρόμου  ή πιάνοντάς τα και κουνώντας τα να νιώσουμε ότι κάνουν κάποια κίνηση ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σύστημα) ή όταν είναι σκισμένα (αυτό σημαίνει ότι τα λαστιχάκια τα οποία το προστατεύουν από βρωμιές και τα κρατούν ευέλικτα έχουν κοπεί και μπορεί εύκολα να δυσκολέψει τη δουλειά και την αντοχή τους). Τα προβλήματα που αναφέραμε μπορεί να προκληθούν από διάφορους λόγους:






         1.    Έχει περάσει ο χρόνος απόδοσής τους. Αυτό σημαίνει ότι από τότε που αγοράσαμε το όχημά μας δεν τα αλλάξαμε ποτέ και τώρα είναι η ώρα τους.
         2.    Πολλές  λακκούβες και οδήγηση σε κακό οδόστρωμα γενικά,  με αποτέλεσμα οι κραδασμοί να δημιουργήσουν κενά.

         3.    Μεταβολές απότομες και συνεχόμενες  της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τα λαστιχάκια ξεραίνονται και οδηγούνται στην καταστροφή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου